TÜİK Verilerine Göre Yükseköğretim ve İstihdam

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 2024 yılında lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %75’e geriledi. Ancak, tıp, özel eğitim ve dil-konuşma terapisi gibi alanlar en yüksek istihdam seviyesine sahip oldu. Ön lisans mezunları arasında ise polislük eğitimi ön plana çıktı.

TÜİK EN ÇOK KAZANDIRAN MESLEKLERİ AÇIKLADI
TÜİK’in verilerine göre, 2024 yılı Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporunda lisans mezunlarının kayıtlı istihdam oranı %75,0 iken, ön lisans mezunlarında bu oran %66,4 olarak belirlendi.
En yüksek istihdam oranı lisans eğitiminde %96,4 ile Tıp, ön lisans eğitiminde ise %92,3 ile Polis Meslek Eğitimi olarak kaydedildi.

Lisans mezunlarının ilk iş bulma süresi en kısa olarak Dil ve Konuşma Terapisi (2,2 ay) bölümünde gerçekleşirken, ön lisans mezunları arasında Polis Meslek Eğitimi (2,9 ay) en hızlı iş bulma süresine sahip oldu.
En yüksek ortalama kazanç lisans mezunları için Pilotaj bölümünde, ön lisans mezunları için ise Polis Meslek Eğitimi bölümünde görüldü.

Lisans mezunlarının kendi alanlarında çalışma oranı %56,1 olarak açıklanırken, bu oran ön lisans mezunlarında %51,0 seviyesinde kaldı. En yüksek alan uyumu oranı lisans seviyesinde %79,9 ile Sağlık ve Refah bölümünde görüldü.

2024 – En Yüksek Ortalama Kazanca Sahip Lisans Bölümleri (TÜİK Verisi)
Pilotaj, Matematik mühendisliği, Uzay mühendisliği, Tıp, Uçak mühendisliği gibi meslekler en yüksek ortalama kazanca sahip lisans bölümleri arasında yer alıyor.