Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

Prof. Dr. Hamit Hancı: Et ve Süt Ürünlerindeki Ölümcül Bakterilere Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, gıdalardaki ölümcül bakteriler konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabında üreyebilen en önemli mikroplardan biri olduğunu vurgulayarak, “Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde pişirdiğimiz zaman bakteriler genellikle ölüyor. Risk alanları, özellikle çiğ olan sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda ürünleridir” dedi.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes ve yersinya bakterilerinin çok önemli mikroplar olduğuna dikkat çekerken, bu bakterilerin enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Listeria hastalığının Listeria monocytogenes adlı bir bakterinin sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hancı, bu bakterinin özellikle hamilelerde ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve yeni doğanlar gibi risk grubundaki bireylerde enfeksiyonun kan yoluyla yayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, “Menenjit ve beyin iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gıdaları iyi ısıtıp pişirmek önemlidir. Çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi ürünlerin mutlaka pişirilmesi gerekmektedir” dedi.

Hamilelerde özellikle riskin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Hamilelikte listeria hastalığı, ölü doğum, düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kesimhanelerde, üretim yerlerinde ve ev mutfaklarında pişmiş ve pişmemiş etleri bir araya getirmememiz önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumurta ve tavuk üretimindeki düşüşe de değinen Prof. Dr. Nevzat Artık, “Listeria monocytogenes’in artması sebebiyle tavuk eti ve yumurta üretiminde azalmalar yaşandı. Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK – Sağlık

Related Posts

Hipertansiyonun en büyük tehlikesi: Fark edilmeden ilerliyor

Bayındır Söğütözü Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mutlu Güngör, özellikle menopoz sonrası kadınlar ve 40 yaş üzeri erkeklerde hipertansiyonun daha yaygın görüldüğünü belirtti.

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

Samsun’da 83 yaşındaki hastaya kornea nakli

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Hareketsizlik vücuda nasıl hasar veriyor? Alzheimer ve demans kapıda

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.

Evdeki en sinsi mikrop yuvası! Klozetten 75 kat daha kirli, salonda baş köşede duruyor

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Kanserle Savaşta Yeni Umut NK Hücreleri 

Kanserle savaşta yeni umut NK hücreleri hakkında konuşan uzmanlar, önemli açıklamalarda bulundu.