Leke gitti, kanser kaldı: Uzmanından “leke silme” işlemleri yaptıranlara uyarı

Ciltteki Lekeleri Silmenin Riskleri

Uzmanlara göre, sosyal medyada sıkça karşılaşılan ciltteki “leke silme” işlemleri aslında ilerlemiş cilt kanserine zemin hazırlayabilir. Bu nedenle, leke ve ben silme işlemlerinin mutlaka dermatologlar tarafından yapılması gerektiği vurgulanmaktadır. Türk Dermatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Ertan Yılmaz’ın açıklamalarına göre, uzman olmayan kişiler tarafından yapılan bu işlemler sırasında ciltteki renk değişimlerinin arasına karışan melanom hücreleri, yanlışlıkla ben zannedilerek yakılabilmektedir. Maskelenen kanser hücreleri zamanla başka organlara kadar atlayarak ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.

Prof. Dr. Yılmaz, “Riskli durumlarda benleri çıkarıyoruz ve patolojiye gönderiyoruz. Ancak sorun şurada başlıyor; bazen ben diye silinen lekeler aslında tümör olabiliyor. Lekeler silinirken kanserli dokular da temizlenmelidir. Ancak maalesef ben silen kişiler, direkt olarak silerek sorunu maskeliyorlar. Bu durumda kanser yayılma riski artarak beyin ve diğer organlara atlayabilmektedir. Hasta şikayetlerle doktora geldiğinde, ortaya çıkan durum genellikle melanom tümörleridir. Bu durumda, kanser vücutta yayılmış olabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Uzmanlar uyardı: Aşırı efor çocuklarda kalp hastalıklarını tetikleyebilir

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, çocuklarda doğuştan gelen veya sonradan gelişen kalp hastalıklarının spor gibi efor gerektiren aktivitelerde hayati tehlikeye yol açabileceğini belirtti. Prof. Dr. Karakurt, “Yaz okullarına kayıt yaptırmadan önce bir doktor kontrolü, olası risklerin önüne geçebilir” dedi.

Acil sağlıkta yeni dönem

Acil sağlık hizmetlerinde kapsamlı değişiklikler yapıldı. Ambulansların görev tanımları, personel eğitimi, yetkilendirme ve teknik donanım güncellendi. Ambulans personeli, Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği eğitimleri tamamlamak zorunda. Ayrıca …

Sağlık Bakanı Memişoğlu’ndan KKKA ve HPV aşısı müjdesi

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, “HPV (Human Papilloma Virüs) aşısını, 2025 sonu itibarıyla insanlarımıza ücretsiz, özellikle 13 yaşındaki çocuklarımıza ulaştıracağız.” dedi.

Gebelikte yapılan bu hata erken doğuma yol açabilir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Hakan Bilgesoy, gebelikte çiğ veya az pişmiş et tüketiminin toksoplazma gibi parazitlere bağlı düşük ve erken doğum riskini artırabileceğini belirtti. Hamilelikte sağlıklı beslenmenin önemi vurgulanıyor.

Skolyoz Tedavisi Nasıl Olmalı?

Skolyoz tedavisi nasıl olmalı? Skolyoz, omurgaya önden ya da arkadan bakıldığında sağa veya sola doğru eğrilik görülmesi ile anlaşılıyor. 

Uzmanı uyardı: Genç yaşta hipertansiyon tanısı alanlar ilaçlarını aksatmamalı

Uzmanı uyardı: Genç yaşta hipertansiyon tanısı alanlar ilaçlarını aksatmamalı