Konut enflasyonun ateşi düşmüyor: Barınmak mümkün değil!

TÜRK-İŞ ve TÜİK Açıkladı: Nisan 2025 Enflasyon Verileri!

TÜRK-İŞ ve TÜİK’in son açıklamalarına göre Nisan 2025 enflasyon verileri piyasalarda endişe yaratmaya devam ediyor. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık bazda %3, yıllık bazda ise %37,8 artış gösterdi. 12 aylık ortalamalara göre enflasyon ise %48,7 seviyesine ulaştı. Yılın ilk dört ayında toplam enflasyon artışı ise %13,3 olarak gerçekleşti. Bu veriler, yıl sonu enflasyon hedeflerinin aşılabileceği endişelerini artırırken, ENAG yıllık enflasyonu %73,8 olarak duyurdu.

En Çarpıcı Artış Konutta Yaşanıyor!

Enflasyon verilerine göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde yıllık artış %36, aylık artış ise %2 seviyesinde. Ulaştırmada yıllık artış ise %22,7 olarak kaydedilirken, aylık artış %3,8 oldu. Ancak en dikkat çeken artış konutta yaşanıyor. Son verilere göre konutta yıllık artış %74, aylık artış ise %4,6 olarak gerçekleşti. Analistlere göre Nisan ayında gıda fiyatları aylık %2 artış kaydederken, bu durum halkın bütçesi üzerindeki baskıyı artırıyor.

Analizler, 143 temel başlıktan sadece 18’inde düşüş görüldüğünü belirtiyor.

Son verilere göre, işlenmemiş gıda, enerji, alkollü içkiler ve altın hariç tutulan Özel Kapsamlı TÜFE Göstergesi (B) Nisan ayında yıllık bazda %36,8, aylık bazda ise %3,1 artış gösterdi. Çekirdek enflasyondaki artış, fiyat baskılarının sadece gıda ve enerji gibi değişken kalemlerle sınırlı olmadığını, kalıcı bir enflasyon dalgasının da varlığını gösteriyor. Analistler ise sadece 18 temel başlıkta düşüş yaşandığına dikkat çekiyor.

Döviz Beklentisi Olumsuz Etkiliyor!

Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcıları Anketi’ne göre, 2025 yıl sonu enflasyon beklentisi %28’den %29,9’a yükseldi. Analistlere göre, bu revize artışı uzun bir süreden sonra ilk kez bekletilerin yukarı yönlü revize edildiği anlamına geliyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki ticaret baskısı ile içerideki döviz beklentisinin bozulmasının sürecinin olumsuz etkisi olduğu belirtiliyor.

İcra ve İflas Dosya Sayısındaki Artış Tedirgin Ediyor!

Nisan ayı enflasyon verileri kadar icra ve iflas dosya sayısındaki artış da dikkat çekiyor. Adalet Bakanlığı verilerine göre, Türkiye’deki ekonomik sıkıntılar adalet sistemine yansıyor. 15 Nisan 2025 itibarıyla ülkedeki toplam icra ve iflas dosya sayısı 23 milyon 147 bin 955’e ulaştı. 2025 yılı başından bu yana 3,5 aylık süreçte toplam 891 bin 835 yeni dosya açıldı. Bu durum, günde 8 bin 500 dosya açıldığı anlamına geliyor.

Prof. Dr. Sefer Şener: “Makro Veriler Sokaktaki Vatandaşa Yansımalı!”

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sefer Şener, küresel ekonomik dalgalanmaların gelişmekte olan ekonomileri sert bir şekilde etkilediğine dikkat çekerek, “Makro verilerdeki toparlanma sokaktaki vatandaşa yansımalı. Yüksek enflasyonun gölgesinde geçim sıkıntısı büyürken, vatandaşın gözü şimdi olası ara zamlar ve sosyal desteklere çevrildi. Ancak dalgalı seyir devam ederken, maaşla geçinme zorlukları sürmekte” dedi.

Related Posts

İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran: Faizde yüzde 42,5’a süratle dönmemiz lazım

Aran, mevcut ekonomi programının enflasyonu düşürme hedefinin çok değerli olduğunu vurgularken daha “bütünsel” bir program ile sanayicilere de destek sağlanması gerektiğini belirtti

DİSK-AR: Asgari ücrete Temmuz 2025’te zam yapılmasını kaçınılmaz

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Mayıs 2025’e ait “Ücret Kayıpları İzleme Raporu”nu yayımladı. Raporda, 2025’in ilk dört ayında enflasyonun emek gelirlerinde (ücret, maaş ve aylık) en az 176 milyar 600 milyon TL erittiği …

Türkiye’den Anneler Günü için 30 ülkeye çiçek ihraç edildi

Anneler Günü için Türkiye’den 30 ülkeye 75 milyon dalın üzerinde çiçek ihraç edildi, iç pazardaki mezatlarda ise hareketlilik sürüyor.

Bir sonraki Teknofest Şam’da yapılamaz mı? Tarih, coğrafya bizi şah damarınızdan yakaladı. Kıbrıs, Şam, Gazze, Beyrut: Yakın olan İsrail değil, biziz. Yüzyıllar dayanamadı, İsrail mi dayanacak?

Kalbimizdeki ve zihnimizdeki haritalar fiziki haritalara gö re çok büyük ve birbirine çok yakın. Çünkü zihinlerimiz yakın, çünkü kalplerimiz yakın. Çünkü duygu dünyamız, birlikte gelecek tasavvurumuz yakın. Çünkü siyasi genetiğimiz aynı. İstanbul ile Kahire’nin, Şam ile Beyrut’un, Bağdat ile İsfahan’ın , Bursa ile Bosna’nın, Gazze ile kalplerimizin arasına kimseler sınır koyamaz, koyamıyor da. TARİH, COĞRAFYA BİZİ ŞAH DAMARIMIZDAN YAKALADI… Tarih, coğrafya ve şehirler bizi şah damarımızdan yakalayıp,

Merkez Bankası zam listesini açıkladı: Hangi kalem ne kadar zamlandı?

TCMB, Nisan Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, yıllık enflasyon enerji ve temel mal gruplarında artarken, diğer gruplarda düşüş kaydetti. Aylık bazda fiyat artışıyla öne çıkan gruplar enerji ve temel mal oldu. Enerji grubu fiyat …

Otomotiv şirketleri frene bastı! Borsada yatırımcısına sadece bir firma kazandırdı

Borsa İstanbul’da işlem gören 8 otomotiv şirketinden sadece Tofaş nisan ayında yatırımcısına kazandırırken, en fazla düşüş Otokar’ın hisselerinde görüldü. ABD ile Çin arasındaki olası tarife görüşmelerine yönelik iyimserlikler artarken, ABD Başkanı …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir