Kalbinizin gerçek yaşını hesaplayan araç geliştirildi

Obezite ve Diyabet Kalbi Hızlandırıyor: Çalışmaya Göre Kalp Yaşı Kronolojik Yaştan Farklı

Doğu Anglia Üniversitesi öncülüğünde gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, İngiltere, İspanya ve Singapur’dan gelen 557 katılımcının verileri incelendi. Araştırmada, 336 katılımcının obezite, diyabet veya yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarına sahip olduğu belirlendi.

Bilim insanları, katılımcılardan alınan manyetik rezonans görüntüleme (MRI) taramalarıyla kalp odacıklarının büyüklüğü ve kan pompalama kapasitesi gibi ölçümleri gerçekleştirdi. Bu verilere dayanarak, katılımcıların kalp “işlevsel yaşları” hesaplandı ve kronolojik yaşlarıyla karşılaştırıldı.

Avrupa Kalp Dergisi’nde yayımlanan araştırmaya göre, sağlık riski taşıyan bireylerin kalp yaşlarının, biyolojik yaşlarından ortalama olarak 4,6 yıl daha fazla olduğu gözlemlendi. Özellikle obezite durumunda ise bu farkın çok daha fazla olabileceği belirtildi.

Araştırmanın başındaki kardiyolog Dr. Pankaj Garg, özellikle diyabet ve obezitenin kalpte hızlı yaşlanmaya neden olduğunu vurgulayarak, “Bu sağlık sorunlarına sahip kişilerin kalpleri, bazen onlarca yıl daha yaşlı görünebiliyor” dedi.

Ancak, araştırma belirli sınırlamalara da işaret ediyor. Örneğin, katılımcıların bu sağlık sorunlarını ne kadar süredir yaşadığına dair bilgiler dikkate alınmadı ve çalışmanın sonuçları, ileri yaş grubundaki bireylerle sınırlı olduğundan genelleştirilemeyebilir.

Araştırma ekibinin küçük olması ve modelin farklı gruplar üzerinde test edilmesi gerekliliği belirtildi. Bu nedenle, geliştirilen aracın geçerliliğini kanıtlamak için daha kapsamlı çalışmalar yapılması gerektiği vurgulandı.

Yine de araştırmacılar, bu aracın doktorların danışmanlık süreçlerinde etkili bir şekilde kullanılabileceğine inanıyor. Dr. Garg, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin kalp yaşlanma sürecini yavaşlatabileceğini belirterek, “Bu sistem, kalp hastalıklarına karşı mücadelede insanlara yardımcı olabilir” diye konuştu.

Related Posts

Sessiz tehlike: Kalbiniz hiç uyarı vermeden durabilir!

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Özveren, ani kalp ölümünün her yaşta meydana gelebileceğine dikkat çekti. Hiçbir belirti vermeyebilen bu duruma karşı koroner tomografik anjiyografi öneriliyor.

Kendini Sevme Stresi Azaltıyor

Üsküdar Üniversitesi tarafından bu yıl “Nörobilim Temelli Pozitif Psikoloji” temasıyla 7’ncisi düzenlenen Uluslararası Pozitif Psikoloji Kongresi’nin “Onur Konuğu” Oregon Eyalet Üniversitesi’nden Doç. Dr. Thomas Field, “Sinirbilime Dayalı Bilişsel Davranış Terapisi Hakkında Kısa Başlangıç” konusunu ele aldı.

Uzmanından ağız gargarası için uyarı: ‘Seçerken üç kez düşünün’

Diş Hekimi ve Ağız, Diş, Çene Cerrahı Prof. Dr. Birkan Taha Özkan, özellikle alkol ve asit bazlı ağız gargaralarının tat alma duyusunun kaybından diş minesinde erozyona, ağız mukozasında ülser oluşumuna kadar birçok risk içerdiğini belirterek, “Ağız gargarası seçerken üç kez düşünün” dedi.

Kefir Alzheimer’a karşı koruyucu olabilir mi? Uzmandan önemli uyarı!

Diyetisyen Beyza Tağraf, kefirin bağırsak iltihaplarını baskılayarak nöroinflamasyonu azaltabileceğini ancak Alzheimer’dan korunmak için tek başına yeterli olmadığını vurguladı.

Herkes böyle uyuyor ama kimse yaptığı hatayı bilmiyor

Yanlış yastık seçimi geceleri sık uyanmaya, boyun ağrılarına ve yorgunluğa yol açabiliyor. Uzmanlar, vücut yapınıza ve uyku pozisyonunuza uygun doğru yastığı seçmenin, kaliteli bir uyku için ilk adım olduğuna dikkat çekti.

Vejetaryen beslenmede doğru planlama şart! ‘Yanlış diyet sağlığı tehdit edebilir’

Vejetaryen beslenmenin dikkatli uygulanması gerektiğini belirten uzmanlar, yanlış planlandığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, vejetaryen beslenmenin yanlış planlandığında oluşturabileceği riskleri açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir