Türk Su Ürünleri İhracatında Rekor

Türk Su Ürünleri Sektörü İhracatında Rekor Artış!

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında geçen yıla kıyasla %4 artarak 973 milyon 820 bin dolar gelir elde etti.

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nden derlenen verilere göre, sektör 2023 yılında 1,7 milyar dolar olan ihracatını 2024 yılında 2 milyar 19 milyon 646 bin dolara yükselterek rekor kırdı.

Türk su ürünleri sektörü, bu yılın ilk yarısında 132 bin 500 ton ürünü 78 farklı ülkeye ihraç etti.

Su ürünleri ihracatı, ocak-haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre %4 artarak 973 milyon 820 bin dolara yükseldi.

Levrekten 302 milyon 962 bin dolar, çipurdan 273 milyon 690 bin dolar ve Türk somonundan 217 milyon 109 bin dolar gelir elde edilerek en fazla ihracat bu ürünlerden sağlandı.

Türk somonunun ihracatı bir önceki yıla göre %17 artarak en hızlı büyüyen ürünlerden biri oldu.

Sektörün en büyük ihracat pazarı ise Rusya oldu, onu İtalya, Hollanda, Yunanistan ve İngiltere takip etti.

Türk su ürünleri sektörü, yıl sonunda 2 milyar doları aşarak yeni bir ihracat rekoru kırmayı hedefliyor.

“2 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var”

Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, sektörde ihracatın olumlu bir seyir izlediğini belirtti.

Akdeniz balıklarının dünyanın en lezzetli balıkları olduğunu vurgulayan Kızıltan, Türkiye’nin denizlere olan coğrafi yakınlığını ihracata yönlendirmenin avantajını kullandıklarını söyledi.

İhracat tonajında yaşanan düşüşe rağmen birim fiyatın %20 arttığını belirterek ihracat gelirinin yükseldiğini ifade etti.

Su ürünlerinde dünya çapında fiyat artışı yaşandığını belirten Kızıltan, bunun sebebini rakip ülkelerin üretiminin sabit kalması veya azalmasına bağladı.

Kızıltan, Avrupa’da arzın azalmasıyla Türkiye’nin üretim avantajı elde ettiğini ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteklerinin önemine dikkat çekti.

Türk somonunun Karadeniz’deki ihracattaki önemine değinen Kızıltan, bu üründen elde edilen gelirin hızla arttığını belirtti.

Yılın ilk yarısında 32 bin ton Türk somonunun üretildiğini ve bu balığın tamamının yıl sonuna kadar satılacağını öngördüklerini belirtti.

“Karadeniz’deki üreticilerimize yaklaşık 500-600 milyon dolarlık gelir sağlayacak olan Türk somonu ihracatı gelecek yıllarda daha da artabilir.” şeklinde konuştu.

Related Posts

Yurttaş randevu bulamıyor ama… Devletin kasasından hastanelerin müteahhitlerine servet akıyor!

Yurttaşlar, hastanelerde randevu bile bulamazken, şehir hastanesi müteahhitlerine Hazine’den milyarlar akıyor. 2025’te şehir hastanelerine ödenecek toplam tutarın 100 milyar TL’yi aşması bekleniyor. Ankara Tabip Odası’na göre bu parayla onlarca yeni hastane yapılabilir.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri (19 Temmuz 2025)

Türkiye Elektrik İletim AŞ verilerine göre, saatlik bazda dün en yüksek elektrik tüketimi 54 bin 766 megavatsaatle 16.00’da, en düşük tüketim ise 38 bin 117 megavatsaatle 07.00’de gerçekleşti. Günlük bazda dün 1 milyon 166 bin 299 megavatsaat …

Sarıgöl’de Tarım İşçilerinin Ücretleri Belirlendi

2025 yılı üzüm sezonu için tarım işçilerinin yeni ücret tarifesi açıklandı. Ücretler 1000 TL’den başlıyor.

İliç’te Toprak Kayması Maden Kapattı

Erzincan İliç’teki toprak kayması sonrası maden kapandı, bölge ekonomisi ve istihdam etkilendi.

Kahramanmaraş Geleneksel Ağustos Fuarı Hazırlıkları Sürüyor

Büyükşehir Belediyesi, 1-31 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek fuar için hazırlıkları hızlandırdı.

Rekabet Kurulu’ndan kozmetik devlerine soruşturma!

Rekabet Kurulu, kozmetik, kişisel bakım ve gıda takviyesi sektörlerinde faaliyet gösteren Cosmox Kozmetik San. ve Tic. Ltd. Şti. ile Vitaceel Kozmetik Gıda İth. İhr. San. ve Tic. AŞ, The Ceel Kozmetik İç ve Dış Ticaret AŞ ve Ceel Kozmetik ve Gıda AŞ’den oluşan ekonomik bütünlük hakkında soruşturma açılmasına karar verdi.