Türkiye’ye tepki en çok Çelebi’yi etkiledi, açılan davanın duruşması bugün: Hindistan’la boykot gerilimi

Hindistan’da Türk Malı Ürünlere Yönelik Boykot Genişliyor

Hindistan-Türkiye arasındaki politik gerilimin etkisiyle Türk mallarına ve şirketlerine karşı başlayan boykot genişliyor. Resmi bir boykot olmamakla birlikte, tüketici inisiyatifiyle başlayan bu hareket sonucunda küçük marketler ve önemli internet pazar yerleri Türk malı ürünleri boykot etmeye başladı. Çelebi Hava Hizmetleri ise yaşanan bu gerilimden en büyük darbeyi almış durumda ve açtığı davanın duruşması bugün yapılmak üzere planlanmış durumda.

2024 verilerine göre Türkiye’nin Hindistan’a ihracatı 1.3 milyar dolar iken, Hindistan’dan yapılan ithalat ise 6.4 milyar dolardır. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi oldukça küçük olsa da, önemli yatırım şirketlerinin ortaklıkları bulunmaktadır. Koç Holding’in Hindistan’da beyaz eşya ürettiği Tata Group ortaklığına ait Air India, Türk Hava Yolları’na (THY) karşı savaş açmış durumda.

Uzun yıllardır Hindistan’da yatırımları bulunan Çelebi Grubu ise krizden en fazla etkilenen grup olarak öne çıkıyor. Çelebi, havacılık hizmetleri konusunda Hindistan’ın en büyük yabancı şirketi konumunda bulunuyor. Ancak Hindistan’ın ulusal güvenlik kaygılarını gerekçe göstererek Türk şirketinin havaalanlarında faaliyet göstermesini yasakladığı açıklandı. Çelebi Hava Servisi ise karara karşı Hindistan’da dava açtı ve duruşma bugüne ertelendi.

Boykotun etkileyeceği alanlardan biri de turizm sektörüdür. Hindistan, Türkiye’de büyük bütçeli düğünleriyle tanınıyor ancak son günlerde birçok etkinlik iptal edildi ve sevilen şarkıcı Rahul Vaidya, bir düğün organizasyonunda sahne almaktan vazgeçti. Ayrıca Hindistan Teknoloji Enstitüsü (IIT) Bombay, Türk üniversiteleri ve eğitim kurumlarıyla olan anlaşmalarını askıya aldığını duyurdu.

Reuters’ta yer alan habere göre Hindistan’da 13 milyon marketin ürün tedarikini yürüten distribütörler federasyonu AICPDF, Türkiye’den gelen bütün ürünlere karşı “süresiz ve topyekün” bir boykot başlattıklarını duyurdu. Boykot, Türk malı çikolata, reçel, bisküvi ve kişisel bakım ürünlerini kapsayacak.

Related Posts

Türkiye’ye orta koridor ve kalkınma yolu dopingi: Artık bütün yollar Türkiye’ye çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “2002’den beri kara, demir ve hava yolu ile denizcilik ve haberleşmeye 293.5 milyar dolar yatırım yaptık. Bunun üretime katkısı 1 trilyon dolar” dedi. Uraloğlu, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Koridoru için de çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Karşılıksız çeklerde alarm: 5 ayda 82 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Bankalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre, 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde bankalara ibraz edilen ve karşılıksız çıkan çek sayısı dikkat çekici boyutlara ulaştı. Bu dönemde, 16,4 bin keşideciye ait toplam 108 bin adet çek karşılıksız çıktı …

ABD’nin devleri TCMB’nin faiz kararını yorumladı: İndirim sinyali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıkladı. Merkez Nisan ayında yüzde 42,5’ten 46’ya çıkardığı faizi sabit tuttu. TCMB faizi sabit tutarken, metinde ifade değişikliğine gitti. Kurul …

Bakan Kacır: “Türksat 7A uydumuzun çalışmalarına başladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgede yaşanan sıcak çatışmaların, ülkelerin teknoloji ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasının önemini gösterdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz yeni hamlelerle hiçbir ülkenin Türkiye’ye karşı en ufak bir saldırı düşüncesini aklının ucundan dahi geçiremeyeceği bir caydırıcılık seviyesine ulaşacağız.” dedi.

Polisan üretimi durdurdu! O ülkeden çekiliyor

Polisan Holding, Yunanistan’daki üretimini durdurma kararı aldı. Şirket, konuya ilişkişn KAP’a açıklama yaptı.

Spor tarihinin en büyük satışı

NBA’in en popüler takımlarından Los Angeles Lakers, 46 yıl sonra el değiştiriyor. 1979 yılında 67,5 milyon dolara LA Lakers’ı satın alan Buss ailesi, spor tarihine geçecek anlaşma ile 10 milyar dolar karşılığında LA Lakers’ı Dodgers’ın sahibi Mark Walter’a satmayı kabul etti.