Bakan Şimşek’ten sert açıklama: ‘Ceza mekanizmaları devreye alınacak’

Gelir İdaresi Başkanlığı, Vergi Kaçıran 4 Bin 95 Mükellefi Tespit Etti

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin yaygınlaşmasıyla sanal POS sistemleri üzerinden gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan 4 bin 95 mükellefin 37 milyar lirayı aşan hasılatını ortaya çıkardı.

Kapsamlı Analiz ve Yüksek Riskli Mükelleflerin Tespiti

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, e-ticaret faaliyetlerinde sanal POS kullanımıyla elde edilen gelirlerin vergi kayıtlarına yansıtılıp yansıtılmadığını belirlemek amacıyla kapsamlı bir analiz gerçekleştirdi. Bu kapsamda, 2020-2024 döneminde sanal POS aracılığıyla gelir sağlayan kişilerin mükellefiyet durumları ve beyanları detaylı şekilde incelendi. Bakanlık veri tabanına iletilen ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kayıtları üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda yüksek risk taşıyan mükellefler belirlendi.

Vergiden Kaçan 4 Bin 95 Mükellef

Analizler ve banka verileriyle uyumlu raporlar sonucunda, sanal POS aracılığıyla gelir elde eden ancak hiç gelir veya kurumlar vergisi mükellefiyeti olmayan, ya da mükellefiyetine rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan toplam 4 bin 95 mükellef tespit edildi. Bu kişilerin toplamda 37 milyar liralık hasılatı gizlediği belirlendi.

Gizlenen Gelirlerin Olduğu Sektörler

İncelenen sektörler arasında tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve aksesuarları ile bilgisayar programlama faaliyetleri öne çıktı. Yüzlerce mükellefin bu alanlarda elde ettikleri hasılatları gizlediği kayıtlara geçti.

Yasal İşlemler Başlatıldı

Analizler sırasında, vergi kaydı olmayan bir kişinin 2024 yılında sanal POS üzerinden 2 bin 284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği belirlendi. Bu kişi, internet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemesi satışı gerçekleştirirken, hakkında yasal işlemler başlatıldı.

Gönüllü Uyuma Çağrı ve Ceza Mekanizması

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıplarını önlemek amacıyla “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye aldı. Vergi mükellefiyeti olmayan, mükellefiyeti olmasına rağmen beyanda bulunmayan ya da eksik beyanda bulunan kişiler, cezai yaptırım uygulanmadan önce bilgilendirilerek gönüllü uyum için çağrıldı.

Beyanlarını düzelten mükelleflere daha hafif cezalar uygulanırken, çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermekten kaçınan ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve ceza süreci başlatılacak. Bu süreç, öncelikle e-ticaret gelirlerini gizlediği tespit edilen 561 mükellefi kapsıyor.

‘Ceza Mekanizması Devrede’

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşmenin vergi kayıplarının takibini kolaylaştırdığını belirterek, “Sadece sahada değil teknolojiyi etkin kullanarak da kayıtdışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenler, vergisini ödemek zorunda. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Türkiye’ye orta koridor ve kalkınma yolu dopingi: Artık bütün yollar Türkiye’ye çıkacak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu, “2002’den beri kara, demir ve hava yolu ile denizcilik ve haberleşmeye 293.5 milyar dolar yatırım yaptık. Bunun üretime katkısı 1 trilyon dolar” dedi. Uraloğlu, Orta Koridor ve Kalkınma Yolu Koridoru için de çalışmaların sürdüğünü anlattı.

Karşılıksız çeklerde alarm: 5 ayda 82 milyar TL’ye ulaştı

Türkiye Bankalar Birliği’nin açıkladığı verilere göre, 2025 yılı Ocak-Mayıs döneminde bankalara ibraz edilen ve karşılıksız çıkan çek sayısı dikkat çekici boyutlara ulaştı. Bu dönemde, 16,4 bin keşideciye ait toplam 108 bin adet çek karşılıksız çıktı …

ABD’nin devleri TCMB’nin faiz kararını yorumladı: İndirim sinyali

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), dün Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz kararını açıkladı. Merkez Nisan ayında yüzde 42,5’ten 46’ya çıkardığı faizi sabit tuttu. TCMB faizi sabit tutarken, metinde ifade değişikliğine gitti. Kurul …

Bakan Kacır: “Türksat 7A uydumuzun çalışmalarına başladık”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgede yaşanan sıcak çatışmaların, ülkelerin teknoloji ihtiyaçlarını kendilerinin karşılamasının önemini gösterdiğini belirterek, “Önümüzdeki dönemde gerçekleştireceğimiz yeni hamlelerle hiçbir ülkenin Türkiye’ye karşı en ufak bir saldırı düşüncesini aklının ucundan dahi geçiremeyeceği bir caydırıcılık seviyesine ulaşacağız.” dedi.

Polisan üretimi durdurdu! O ülkeden çekiliyor

Polisan Holding, Yunanistan’daki üretimini durdurma kararı aldı. Şirket, konuya ilişkişn KAP’a açıklama yaptı.

Spor tarihinin en büyük satışı

NBA’in en popüler takımlarından Los Angeles Lakers, 46 yıl sonra el değiştiriyor. 1979 yılında 67,5 milyon dolara LA Lakers’ı satın alan Buss ailesi, spor tarihine geçecek anlaşma ile 10 milyar dolar karşılığında LA Lakers’ı Dodgers’ın sahibi Mark Walter’a satmayı kabul etti.